Altea-2010-04-24--05-01

Thomas och Kerstin ska måla i bergen

En av mina Altea-målningar

En av mina Altea-målningar från bergsvyn

En av mina Altea-målningar. Thomas lär mig perspektiv i gränden.

Berg - Sierra Bierna

Nere vid Medelhavet blir det ett par målningar också.

Kurs i akrylmålning hos Thomas Holm mellan den 24 april  till 1 maj 2010 i staden Altea, Spanien

 

Strålande! Vi kom iväg från Skavsta till Alicante den 24 april för vidare resa till staden Altea! Askmolnet lade sig just den lördagen och vi kom iväg. Vi, det är jag, Kerstin, som vill lära mig måla akvarell hos den svenske konstnären Thomas Holm i staden Altea och min man Gyula som vill följa med på resan.

 

Efter ankomst lördag kväll den 24 april  och god nattsömn i den lägenhet där Gyula och jag hyrde i Altea så infann jag mig  söndagen den 25 april, kl. 10.00 till lägenheten som Ingela, galleristen, hyrde, två backar upp från min och min mans hyrda lägenhet. Där fanns konstnären Thomas, hans fru Vanja, galleristen Ingela och hennes väninna Anna-Lena.

 

Målarkursdag 1-Söndagen den 25 april-Sol-Perspektiv och färglära--Terassen

Det visar sig att jag blir den enda eleven denna vecka beroende på att askmolnet gjort att andra anmälda inte kan infinna sig till kursen. Jag får en exklusiv "en-elev-kurs" hos Thomas. Varje kursdag ska vara mellan 10-13 och genomgång kl. 18.00.

 

Thomas och jag började kursen på terassen, plan 2 i lägenheten, som Ingela hyrde. Solen sken och det var varmt och gott! Vi hade lämnat det kalla Sverige. --- Vi började med att måla bergskedjan Serra Bernia. Jag fick endast använda färgen "Burnt Umbria" och "Titan White". Jag blev först väldigt besviken, som hade med mig en massa "glada" färger. Men jag förstod snart Thomas pedagogik. Denna stund undervisar han i kulör (sjäva färgen) och valör (färgens styrka) och syftning (perspektiv). Thomas visar god pedagogisk förmåga och jag lär mig hela tiden. Thomas visar perspektivtänkande med syftníng från bergskedjan ända fram till terassens mur. Jag målar fyra bilder från detta håll mellan kl. 10-13 på terassen. Tre bilder med mjuka penseldrag med "burnt umbra" och myckete vatten med motiv av bergskedjan och den fjärde målningen är perspektiv på de närliggande husen. -- Paus därefter fram till kl.18.00 då Thomas och jag träffas igen på terassen och han går igenom mina bilder och han ger beröm och krtitik. Thomas recension är helt överraskande. Hans konstruktiva berättande om målningarna låter som om man har gjort något stort trots den kritik målningen naturligtvis också får.

 

Målarkursdag 2-Måndagen den 26 april-Sol-20 grader--Medelhavet

Thomas och jag går ned till Medelhavet och stranden för att enligt min önskan få lära mig måla hav. Thomas undervisar i färglära och överskärningar. Jag försöker mig på att måla himmel,  Medelhav och strand. Undervisning i syftning även här. Medhavd härlig fällstol finns; inköpt på Clas Olsson. Härlig dag. Vi sitter under palmerna och låter dem skugga oss på stranden. Vi målar och diskuterar. Jag gör två målningar denna dag. Genomgång återigen senare hemma hos Ingela kl. 18.00. Beröm och kritik.

 

Målarkursdag 3-Tisdagen den 27 april-Sol-20--22 grader-Upp i bergen

Denna dag tog vi, Thomas och Vanja, Gyula och jag den bil som Thomas och Vanja hyrt denna tid i Altea, till utfärd först mot klippan Calpe och sedan vidare färd upp i bergen. Thomas och jag satte oss uppe i bergen så att vi först hade luftperspektiv ned mot dalen att måla av. Jag fick lära mig skissteknik, sett ovanifrån. Jag målade ett träd med vindruvsodlingar samt vägar. Nästa bild blev bergsmotiv.  -- Genomgång blev denna dag hemma hos Gyula och mig i vår hyrda lägenhet, där alla fyra blivit injbjudna, d.v.s. Thomas, Vanja, Ingela och Anna-Lena. Thomas gav beröm och kritik och berättade om målningarnas förhållande så att vi lyssnande blev alldeles tysta. Alla gillade bild två med bergsmotivet. Roligt för "konstnärinnan" Kerstin.

 

Målarkursdag 4-Onsdagen den 28 april-Sol-20-22 grader-Trappgränd utanför huset

Denna dag satte Thomas och jag oss på trappan några 25 meter från Ingelas hus. Därifrån kunde vi också se bergsmassivet. Åter blev det undervisning i kulör, valör, skuggor och perspektiv. Jag gjorde två berg-motiv-målningar denna dag. Efter undervisningen i hettan, trots att vi satt i skuggan,gick jag hem till vår lägenhet och dess terass och målade ett bergmassiv sett från det läget. Här kom jag loss lite mer utan lärare och gjorde en målning som jag själv blev ganska nöjd med. Vid genomgången kl. 18. visade jag Thomas den och då sade han på skoj: "Du verkar klara dig bättre utan lärare". Han tänkte då nog inte på att det var hans undervisning jag använde mig av när jag målade självständigt.

 

Målarkursdag 5-Torsdagen den 29 april-20--23 grader--Medelhavet

Denna dag gick Thomas och jag åter ned till Medelhavet för att försöka måla hav igen. Thomas påpekade att han inte var marinmålare. --- Vi återanvände oss av en av de målningar jag tidigare gjort vid Medelhavet den 26 april. Jag försökte mig på att måla av klippan Calpe. Plus en ny målning på vattnet vid stranden och synen på havet och stenarna. När jag var klar med det sist nämnda motivet tyckte jag den liknade en Monet-målning. Vajert!

 

Målarkurs 6-Fredagen den 30 april-20--23 grader-Gränden

Thomas och jag sätter oss i en av gränderna utanför Ingelas hus. Här får jag verkligen lära mig perspektiv-målning. Thomas trimmar mig om och om igen i seendet vad gäller perspektiv. Han säger: "Ge inte upp. Det gäller verkligen att öva upp detta seende". Tack, det rådet tog jag. Jag konstaterar återigen vilken skicklig konstnär Thomas är. Han har detta "i sig" även om han också fått öva mycket, som alla får göra som vill komma vidare.

 

Den här sista målarkvällen går jag sedan hem och gör en målning enligt helt mina egna villkor. Den visar motiv från Altea och jag målar den färgglad.

 

Jag tycker målar-veckan var underbar från start till slut. Jag lärde mig massor och hade det trevligt så gott som hela tiden! Gillade upp-och nerförs-backarna i Altea. Hade man inte kondition så fick man!

Sista dagen före avresan tog jag en promenad upp till Alteas kyrka, brant backe upp. Tog en kaffé på en av artist-kaféerna och skrev några vykort. Som jag senare postade på flygplatsen i Alicante!

 

Stort tack för allt, framför allt till organisatören Ingela och konstnären Thomas!

 

 

Bästa målarhälsningar från Kerstin

 

Charlotte Wennergren 13.11.2014 12:06

Hej! Såhär några år senare hittar jag detta när jag sökte på Google. Jag bor delvis i Altea och längtar efter att gå en kurs i akrylmålning. Har du någin info?

Kerstin Math 13.11.2014 12:31

Hej Charlotte! Hör av dig till Galleri Ingela. Kolla gärna deras hemsida på nätet för telefonnumret dit. Ingela berättar om kurs i Altea för akrylmålning. Mvh K

Nettan 15.12.2012 12:16

Vilken underbar hemsida du gjort!

Kerstin Math 15.12.2012 13:57

Tack Nettan, kul att du tittade på den. Tänkte att det skulle bli ett "panchis-jobb".

| Svar

Senaste kommentarer

21.12 | 09:12

Hej Renè!
Tack för din hälsning! Så roligt att du haft den målningsbilden på din dator under så många år. Det gläder mig!
Önskar dig EN GOD JUL!

20.12 | 14:54

Jeg har brugt en kopi af billedet som baggrund på min arbejdscomputer de sidste 7 år. Mange kursister har glædet sig over det smukke billede.
Tak for det!!

18.06 | 09:37

Hej Jan!

Tusen tack för din positiva kommentar. Roligt att du tycker om mina målningar. Och det var jätteroligt att träffa er igen, efter så många år. Kramar!

17.06 | 13:56

Hej Kerstin, har tittat på dina målningar och dom är underbara ! Kram från Jan